Drvene igračke za djecu - Premium odabir
01 Ožu

Drvene igračke za djecu - Premium odabir

Drvene igračke za djecu najstarija su vrsta igračaka i jedna od najomiljenijih vrsta dostupnih na tržištu. Ekološki su prihvatljive i dugotrajne a istovremeno potiču razvoj motoričkih vještina, maštovitosti i kreativnosti. U nastavku pročitajte sve prednosti drvenih igračaka, vrste koje su dostupne, kao i savjete o tome kako odabrati pravu drvenu igračku za svoje dijete. Saznajte više o drvenim igračkama i kako one mogu pružiti djetetu izazov, zabavu i poticati razvoj vještina.

Drvene igračke za djecu potiču kreativnost i razvoj

Vrste drvenih igračaka

Drvene igračke možemo podijeliti na igračke za:

 1. puzanje i hodanje
 2. rješavanje problema
 3. društvene igre
 4. ulogu
 5. zabavu na otvorenom

Igračke za puzanje i hodanje primjerene su bebama i maloj djeci koja uče puzati i hodati. Uključuju različite vrste vozila na kotačima poput kamiona, auta, vlakića, ali i igračke koje se mogu gurati i vući.

Igračke za rješavanje problema uključuju razne vrste slagalica, zagonetki, igre pamćenja i kocke za slaganje. Razvijaju kognitivne i motoričke vještine kod djece. Neke od najpoznatijih drvenih društvenih igara su šah i domino. Igračke za igru uloga uključuju drvene kuhinje, radionice, kuće za lutke i još mnogo toga. Kroz igranje uloga djeca razvijaju socijalne i emocionalne vještine.

Zabava na otvorenom odnosi se na igru u parkovima gdje se nalaze drvene ljuljačke, tobogani, penjalice i slično.

Drvene igračke za djecu - kako odabrati pravu?

Kod odabira drvenih igračaka za djecu važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih stvari:

 1. dob i interes djeteta
 2. ekološki aspekti
 3. razvoj vještina
 4. sigurnost.

Drvene igračke dostupne su za djecu svih uzrasta pa je pri kupovini potrebno obratiti pozornost za koju dob je igračka namijenjena. Igračka mora privući i interes djeteta i potaknuti njegovu maštovitost. Drvene igračke za djecu ekološki su prihvatljivije od plastičnih i imaju dug vijek trajanja. Mnoge od njih proizvedene su od održivog drva ili drugih prirodnih materijala. Igračke bi trebale poticati razvoj vještina kod djece poput kreativnosti i socijalnih vještina. Drvene kuhinje i radionice idealne su za igranje uloga koje razvijaju socijalne i emocionalne vještine. Kod kupovine drvenih igračaka potrebno je provjeriti njihovu sigurnost, odnosno da ne sadrže sitne dijelove i oštre rubove.

10 prednosti drvenih igračaka

Ako još uvijek nisi uvjeren u prednost drvenih igračaka nabrojat ćemo ih još nekoliko:

1. Bezvremenske su Motivi drvenih igračaka od prije 50 godina jednako su zabavni kao oni iz sadašnjosti. Dječja mašta im može dati neke nove uloge i priče te ih tako oživjeti!

2. Drvene igračke nisu na baterije Većina drvenih igračaka ne zahtjeva nikakvu „energiju“ osim dječje mašte. Bez brige, djeca se mogu igrati koliko god žele, baterije se neće istrošiti!

3. Ne proizvode buku Možda zvuči nebitno ali pitajmo bilo koju mamu što misli o bučnim igračkama.

4. Smanjuju tjeskobu kod djece Igra s drvenom igračkom smiruje, ne izaziva nervozu, nije glasna, „nervozna“. Djeca se mirno igraju bez potrebe za galamom i agresivnošću.

5. Drvene igračke su sigurne Drvene igračke napravljene su tako da se ne mogu slomiti. To znači da nema oštrih rubova ni potencijalnih dijelova za ozljedu. Igra je potpuno sigurna.

6. Potiču djecu na interakciju i suradnju Dok se igraju drvenim igračkama, djeca izmjenjuju ideje, smišljaju zajedno pravila i plan igre. Razvijaju empatiju, uvažavaju tuđe mišljenje, uče slušati i imati razumijevanja.

7. Utječu na motorički razvoj Dok mali prstići prevrću drvenu igračku razvija se fina motorika i jačaju mišići ruke. To sve ima utjecaj na kasniji hvat olovke i pisanje općenito.

8. S drvenom igračkom štedimo S obzirom da su trajnije, drvene igračke donose uštedu. Možda su malo skuplje u odnosu na plastične ali dugoročno, drvena igračka će trajati godinama. Što za druge materijale ne možemo reći.

9. Potiču kreativnost Drvene igračke najčešće su vrlo jednostavne. Nemaju unaprijed smišljenu samo jednu određenu aktivnost, one potiču maštu te stvaranje novih uloga i priča. Igra svaki put može biti potpuno drugačija od one prethodne.

10. Jačaju osjetila Dodirom drvene igračke, njene prirodne teksture, potiče se rad svih osjetila a najviše taktilnog. Dodirom dijete istražuje igračku, prati njene linije te tako izaziva znatiželju i potiče na razmišljanje.

Drvene igračke za djecu po dobi

Drvene igračke za djecu od 0-2 godine

Drvene igračke ako i sve druge moraju biti prilagođene sposobnostima i interesima djeteta, a uz to moraju biti sigurne i jednostavne. Neke od drvenih igračaka prilagođenih dobi od 0-2 godine su:

 • Drvene guralice
 • Drvene slagalice
 • Drvene zvečke i grickalice
 • Drvene kocke
 • Drvene igračke za guranje i vuču.

Drvene guralice veoma su korisne u najranijoj dobi djeteta za učenje hodanja i razvijanje motoričkih vještina. Guralice su stabilne i sigurne i pružaju stabilnost bebi dok hoda.

Drvene slagalice za djecu od 0-2 godine obično su izrađene od velikih, jednostavnih komada koji su prilagođeni malim rukama. Idealne su za razvijanje kognitivnih vještina i rješavanje problema.

Drvene zvečke i grickalice najčešće su izrađene od prirodnog drva i boja što ih čini sigurnim za grickanje i igru.

Drvene kocke razvijaju motoričke vještine kod djece i potiču maštovitost. Djeca ih koriste za gradnju, stvaranje oblika i slično.

Drvene igračke za guranje i vuču najbolja su zabava za djecu koja uče hodati. Izrađene su od drveta i imaju kotače pa ih djeca mogu vući ili gurati.

Kućica s kuglicama

Zabavna kućica s kuglicama potiče razvoj ruka-oko kod djece. Unutar ove drvene kućice nalaze se kuglice koje padaju niz rampu i udaraju u zvonce kad dođu do cilja. Kućica s kuglicama Za djecu od 1+ godine

Guralica za djecu Citroen

PREMIUM ODABIR Retro dječja guralica Citroën 2CV savršen je suputnik za djecu od 1 i više godina pomoću kojeg razvijaju svoje motoričke sposobnosti i ravnotežu. Dimenzija: 45×44×26. Guralica za djecu Citroen Za učenje hodanja

Drvena umetaljka kocka

BUDGET ODABIR Igra umetanja potiče djecu na razmišljanje i učenje oblika uz raspoznavanje boja i veličina. Kutija, u koju je potrebno umetati oblike, obojana je prirodnim, upečatljivim bojama. U kocki se nalaze valjak, kocka, zvijezda i trokut. Drvena umetaljka kocka Pomaže u učenju boja, veličina i oblika

Drvene igračke za djecu od 2-4 godine

Za djecu od 2-4 godine drvene igračke su alat za razvoj motoričkih i kognitivnih vještina, kreativnosti i maštovitosti. Ova dobna skupina ima veću sposobnost koordinacije pa mogu koristiti malo složenije drvene igračke:

 • setove za gradnju
 • igračke za ulogu
 • vlakove i željeznice
 • slagalice i puzzle

Drveni setovi za gradnju razvijaju motoričke i kognitivne vještine kod djece. Od blokova, kocki i drugih oblika mogu graditi kuće, tornjeve i razne druge stvari. U ovoj dobi djeca uživaju u igrama uloga. Drvene kuhinje, kuće za lutke i radionice odlične su za razvijanje maštovitosti i socijalnih vještina.

Drveni vlakovi i željeznice potiču razvijanje prostorne savjesti i kreativnosti. Djeca mogu dodavati i uklanjati tračnice i vlakove i tako stvoriti različite situacije i priče.

Drvene slagalice i puzzle za djecu od 2-4 godine veće su i složenije, stoga djeca imaju više izazova i zabave dok ih slažu.

Glazbene kocke - Vesela priroda

Igra glazbene kocke – vesela priroda sadrži jedanaest drvenih kocki za otkrivanje zvukova. Čim se kocka protrese čuje se jedan od zvukova. Kocke se mogu slagati jedna na drugu i graditi različiti oblici. Glazbene kocke - Vesela priroda Za slaganje i učenje zvukova

Just blocks, srednje

Drvene kocke Just Blocks idealan su alat za razvoj osnovnih STEM vještina kod djece. Ove drvene kocke vrlo lako mogu postati dvorac, toranj ili kućica – potrebno je samo malo mašte i kreativnosti. Pakiranje se sastoji od 166 drvena elementa:

 • 74 velike drvene kocke,
 • 28 plosnatih velikih drvenih blokova,
 • 14 plosnatih manjih blokova
 • 50 potpornih drvenih štapova.

Just blocks, srednje Drvene kocke za kreativce

Rano učenje brojeva

Drvena didaktička igra Rano učenje brojeva osmišljena je na način da djeca sama istražuju, promatraju i analiziraju. Pomaže djeci u razvoju fine motorike, upoznaje ih s brojevima od 1 do 10, uči brojanje i boje. Unutar pakiranja nalazi se drveni okvir i 65 drvenih dijelova. Rano učenje brojeva Za učenje brojeva, brojanja i boja 

Drvene igračke za djecu od 5+ godina

Djeca od 5 i više godina mogu se igrati složenijim igračkama koje razvijaju kognitivne, motoričke i emocionalne vještine. Drvene igračke za djecu koje pružaju zabavu i izazov potiču i kreativnost, maštovitost i razvoj socijalnih vještina. Kod djece ove dobne skupine popularni su veliki drveni setovi za slaganje i gradnju, mozgalice, igre eksperimenata i puzzle.

Dječji šah

Drveni dječji šah namijenjen je za djecu od 6 i više godina. Atraktivan dizajn i boje potiču djecu na aktivnost punu zabave i razmišljanja. Uče pozitivne osobine poput strpljivosti i upornosti i razvijaju kognitivne sposobnosti. Dječji šah Za strpljive i uporne

Just blocks smart line, srednje

Kocke Just Blocks izgrađene su od čistog i prirodnog drveta i idealan su alat za razvijanje STEM vještina. Kocke imaju različite utore što im omogućuje da se mogu spajati u svim smjerovima. Unutar pakiranja nalazi se 166 drvenih elemenata:

 • 20x drvenih kocki s horizontalnim utorom
 • 20x drvenih kocki s dijagonalnim utorom
 • 20x drvenih kocki s poprečnim utorom
 • 14x kocki s vertikalnim utorom
 • 28x plosnatih velikih blokova
 • 14x plosnatih manjih blokova
 • 50x potpornih drvenih štapića

Mozgalica za djecu

Just blocks smart line, srednje Idealan alat za razvijanje STEM vještina

Mozgalica je drvena igra za djecu za slaganje 2D i 3D oblika. Djecu uči oblike i boje , logičko razmišljanje i potiče kognitivni razvoj. U pakiranju nalazi se 50 kartica sa šest različitih nivoa i namijenjena ja za djecu od 5+ godina. Mozgalica za djecu Drvena igra za logičko razmišljanje

Drvene igračke za djecu - AKCIJA

Kroz cijelu godinu na našem web shopu možeš pronaći široki asortiman drvenih igračaka na akciji. Pogledaj kompletnu akciju drvenih igračaka.

Zaključak:

Da rezimiramo, drvene igračke zbog svojih brojnih prednosti jedne su od najomiljenijih igračaka na tržištu. Za razliku od drugih igračaka, drvene igračke za djecu ekološki su prihvatljive. Izrađene su od prirodnog drveta i boja i dugotrajne su stoga se s njima može igrati više generacija.  Drvene igračke potiču razvoj vještina poput kreativnosti, maštovitosti, motorike i STEM vještina. Pri odabiru drvenih igračaka za djecu važno je obratiti pažnju na dob i interes djeteta.

Često postavljana pitanja

1. Što su drvene igračke?
Drvene igračke izrađene su u drveta i drugih prirodnih materijala. Izdržljive su i ekološki prihvatljive, a djeci pružaju različite mogućnosti za razvoj vještina i kreativnosti.

2. Zašto odabrati drvene igračke za djecu?
Drvene igračke sigurne su i prirodne, potiču razvoj kreativnosti, maštovitosti i motoričkih vještina. Ekološki su prihvatljive i trajne.

3. Kako odabrati pravu drvenu igračku za dijete?
Drvene igračke prilagođene su dobnim skupinama i interesima djece, stoga je pri kupovini potrebno uzeti u obzir dob, interes i sposobnost djeteta.

4. Koje su vrste drvenih igračaka dostupne?
Drvene igračke dostupne su u svim bojama, veličinama i oblicima, a prilagođene su prema dobnoj skupini. Za najmlađe tu su drvene guralice i setovi za gradnju, a za malo starije igračke za ulogu, slagalice i puzzle, drveni vlakovi i željeznice i slično.

5. Kako održavati drvene igračke?
Kako bi ostale sigurne i izdržljive, drvene igračke potrebno je čistiti i održavati. Mogu se čistiti blagim sapunom i vodom.

Povezani artikli

Kućica s kuglicama Kućica s kuglicama
-18%

Kućica s kuglicama

49,90€41,00€

Zabavna drvena kućica unutar koje kuglice padaju niz rampu i udaraju od zvonce kad dođu do cilja. Potiču razvoj koordinacije ruka-oko kod djece. Dimenzije: 26 x 35,5 x 12,5 cm. Namijenjeno za dob od 1+ godine. ..

Dodaj u košaricu
Dječji šah Dječji šah Nedostupno

Dječji šah

34,90€

Atraktivnim dizajnom i bojama ovaj šah će potaknuti djecu na aktivnost punu zabave i razmišljanja. Šah potiče niz pozitivnih osobina kod djece, naročito upornost i strpljivost. Razvija kognitivne sposobnosti i igra se već od najranije dobi. Dimenzije: 31 x 31 x 4 cm, namijenjen za dob od 6+ godina. ..

Nedostupno
Mozgalica za djecu Mozgalica za djecu
-20%

Mozgalica za djecu

24,90€19,92€

Mozgalica za djecu za slaganje 2D i 3D oblika. Unutar pakiranja nalazi se 50 kartica sa šest različitih nivoa. Uz učenje boja i oblika ova mozgalica potiče na slaganje prema uputama, logičkom razmišljanju te kognitivnom razvoju. Dimenzije: 12 x 12 x 1,8 cm, namijenjeno za dob od 5+ godina...

Dodaj u košaricu
Guralica za djecu Citroen 2cv Guralica za djecu Citroen 2cv
-22% Nedostupno

Guralica za djecu Citroen 2cv

84,90€66,22€

Guralica Citroen 2CV tvom će djetetu biti siguran i pouzdan oslonac u učenju prvih koraka. U nezaboravne avanture dijete može povesti i svog najdražeg plišanca, kojeg može smjestiti na vozačko sjedalo. Guralicu odaberi prema dobi i razvojnim potrebama djeteta Drvena guralica dizajnirana je kao svojevrstan hommage legendarnom Spačeku, koji je postao simbol supkulture koja ne juri kroz život nego laganini uživa u svakom trenutku. Osim što će djetetu podignuti samopouzdanje, guralica će potaknuti razvoj motoričkih sposobnosti i pomoći djetetu u održavanju ravnoteže. Guralica zahtijeva samostalnu montažu.   Dimenzije proizvoda 45 x 44 x 26 cm Dob 1+ Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada 1 Materijal drvo ..

Nedostupno
Drvena umetaljka kocka Drvena umetaljka kocka
-20%

Drvena umetaljka kocka

32,50€26,00€

Ova prekrasna, šarena drvena umetaljka prepuna je iznenađenja. Obojana je prirodnim bojama i unutar nje nalaze se oblici za umetanje. Stimulativna drvena igračka Svaka strana kocke ima različit dizajn i boje, a unutar kocke nalaze se različiti drveni oblici koji proizvode zvuk - valjak, kocka, zvijezda i trokut. Ubacivanje oblika u odgovarajuće utore pomaže djetetu u razvoju logičkog razmišljanja, a šareni dizajn potiče znatiželju. Prednosti Izdržljiva igračka od prirodnih materijala i boja Potiče znatiželju Razvija motoričke vještine i logiku Raspoznavanje boja   Dimenzije pakiranja 17 × 17 × 17 cm Dob 1+ Proizvođač, država Vilac, Francuska Broj komada u pakiranju 5 Materijal Drvo ..

Dodaj u košaricu
Glazbene kocke - Vesela priroda Glazbene kocke - Vesela priroda
-35%

Glazbene kocke - Vesela priroda

29,90€19,43€

Jedanaest drvenih kocki za otkrivanje zvukova. Lagano protresi kocku i čuti ćeš jedan od njih. Mogu se slagati jedna na drugu i graditi različite likove. Dimenzije: 19,5 x 19,5 x 4,5 cm Namijenjeno za djecu + 18 mjeseci   ..

Dodaj u košaricu

Najnovije

Abakus - savršen matematički alat u 2023.

Ploča s nanizanim kuglicama pomaže u razvijanju sposobnosti računanja te može odigrati važnu ulogu u..

Drvene igračke za djecu - Premium odabir

Drvene igračke za djecu najstarija su vrsta igračaka i jedna od najomiljenijih vrsta dostupnih na tr..

Kreativni setovi za djevojčice - alat za razvoj

Kreativni setovi za djevojčice su važan alat za poticanje kreativnosti i razvoja vještina, da izraze..

Glinamol - kreativne ideje za djecu i roditelje

Glinamol je mekani materijal koji se sastoji od gline, vode i drugih sastojaka. Njegova uporaba i ra..

Pametni roboti za djecu - TOP 3 odabir?

Digitalno doba donijelo je sa sobom brojne prednosti i nedostatke s kojima se neprestano suočavamo a..