Pametni roboti za djecu - TOP 3 odabir?
22 Velj

Pametni roboti za djecu - TOP 3 odabir?

Pametni roboti za djecu - usvajanje STEM vještina

Digitalno doba donijelo je sa sobom brojne prednosti i nedostatke s kojima se neprestano suočavamo a posebno kod djece. Njihova pažnja sve je više usmjerena na mobilne ekrane i sve manje vremena provode u igri i istraživanju. Pametni roboti za djecu osmišljeni su na način da zainteresiraju djecu i pomognu im u razvijanju brojnih vještina.

Pametni roboti za djecu postaju sve popularniji na tržištu, stvarajući novu vrstu interaktivnih igara za djecu svih uzrasta. Oni na zanimljiv način spajaju digitalni i stvarni svijet te potiču djecu na učenje i igru, čime djeca razvijaju svoje kognitivne, emocionalne i društvene vještine.

Pametni roboti za djecu - zabava i učenje

Većina pametnih robota za djecu prilagođena je mlađoj djeci i predškolskoj dobi. Robotika se može učiti u različitim dobima, od predškolske do adolescencije. Učenje robotike u ranoj dobi korisno je za razvoj brojnih vještina, ali i za pripremu buduće karijere u STEM polju.

Mnoge edukativne igre i projekti mogu se koristiti za učenje robotike i najmlađe djece. One mogu uključivati sastavljanje i programiranje jednostavnih robota, učenje osnova elektronike i kodiranja, te igranja igara koje se bave robotikom.

Učenje robotike može se započeti u ranoj dobi ali je važno dati djeci priliku da sami otkriju svoje interese. Tečajeve, projekte i aktivnosti važno je prilagoditi djetetovoj dobi.

 

Top 3 odabir

Robot za djecu Miško Code & Go

KUPI ODMAH

Robot Artie 3000

KUPI ODMAH

Pametni robot za djecu Botley

KUPI ODMAH

Pametni roboti za djecu i njihova uloga

Pametni roboti koriste umjetnu inteligenciju (AI) kako bi djeci pružili edukativno iskustvo kroz igru. Mogu imati različite funkcije poput rješavanja različitih zadataka, učenja stranih jezika i čitanja priča. Neki od robota mogu stvarati interaktivne priče koje nastaju i mijenjaju se na temelju djetetovih odgovora i izbora.

 

Kognitivni razvoj

Pametni roboti pomažu u razvoju kognitivnih vještina djeteta. Djeca razvijaju sposobnost pamćenja, kreativnosti i rješavanja problema. Djeca uz pametnog robota mogu razvijati matematičke, znanstvene, programerske i jezičke vještine. Igra pametnim robotima potiče dječju maštu i potiče ga na istraživanje svijeta oko sebe.  

 • Razvoj matematičkih vještina
 • Razvoj znanstvenih vještina
 • Razvoj programerskih vještina
 • Razvoj kritičkog razmišljanja
 • Razvoj jezičnih vještina 

Pametni roboti za djecu mogu pomoći u razvoju matematičkih vještina, kao što su računanje, mjerenje i geometrija. Djeca mogu programirati robota da izvršava različite matematičke zadatke i koristiti robota kao pomagalo u učenju matematike. Uz matematičke vještine pametni roboti doprinose i razvoju znanstvenih vještina, kao što su promatranje, eksperimentiranje i analiziranje podataka.

Djeca mogu programirati robota da obavlja različite znanstvene eksperimente i analizira podatke. Djeca mogu steći programerske vještine pomoću pametnih robota tako  da izvršava različite zadatke i koristiti osnovne koncepte programiranja kao što su petlje, uvjeti i varijable. Rješavanjem problema i izazova koje im postavlja robot, djeca mogu razvijati kritičko razmišljanje. Uz razvoj kritičkog razmišljanja djeci pametni roboti mogu pomoći i u razvoju jezičnih vještina. Mogu koristiti robota za učenje novih riječi i poboljšanje govornih vještina.

 

Roboti utječu na emocionalni razvoj

Pametni roboti kroz interaktivnu igru mogu pomoći djeci u učenju nekih osnovnih emocionalnih pojmova, poput empatije, prijateljstva i ljubavi. Ovakve interaktivne igre mogu pomoći djeci da razvijaju svoje socijalne vještine te nauče prepoznati i razumjeti svoje osjećaje.

 

Utjecaj robota na društveni razvoj

Neki od pametnih robota posebno su dizajnirani za grupno igranje što potiče djecu na suradnju i timski rad. Djeca zajedno mogu programirati i izgraditi robota te rješavati probleme. Osim grupnog igranja, pametni roboti često su programirani da navode djecu na verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Pametni roboti dolaze u svim veličinama, bojama i oblicima što pomaže djeci u razvoju tolerancije i poštivanju različitosti.

 

 

Pametni roboti za djecu i njihova funkcija

Neke od funkcija pametnih robota su:

 • Programiranje
 • Interaktivna igra
 • Edukativne igre
 • Kreativne mogućnosti

Pametni roboti za djecu omogućuju programiranje i izgradnju jednostavnih robota. To može pomoći u razvoju logičkog razmišljanja, matematičkih vještina i rješavanju problema. Djeca također mogu naučiti osnove kodiranja i programiranja, što će im biti korisno u budućnosti.  Različite interaktivne igre koje nude pametni roboti za djecu uključuju kreativne mogućnosti.

Djeca mogu programirati robota da izvršava različite zadatke, kao što su kretanje, ples, pjevanje i druge zabavne aktivnosti.  Edukativne igre pomažu u učenju matematike, jezika i drugih predmeta. Ove igre su obično prilagođene djeci mlađe dobi i dizajnirane su tako da budu interaktivne i zabavne.  Roboti za djecu nude kreativne mogućnosti koje pomažu u razvoju kreativnosti i umjetničkih vještina. Djeca mogu programirati robota da izrađuje različite crteže, skulpture ili druge umjetničke radove. 

 

Različiti tipovi pametnih robota za djecu

Pametni roboti za djecu dizajnirani su za različite svrhe i dobi djece. Dolaze u različitim bojama i veličinama, s jednostavnijim i složenijim funkcijama. Robote dijelimo na:

 • edukativne
 • za programiranje
 • za izgradnju
 • robote za zabavu
 • za pomoć
 • za istraživanje.

Edukativni roboti dizajnirani za djecu mlađe dobi i koriste se za učenje kroz igru. Dolaze s edukativnim igrama i aktivnostima koje pomaži djeci u razvoju kognitivnih društvenih vještina. Roboti za programiranje dizajnirani su za stariju djecu i koriste se za učenje osnova programiranja i kodiranja. Omogućuju djeci da programiraju robota da izvršava različite zadatke.  Roboti za izgradnju dizajnirani za stariju djecu i dolaze s različitim dijelovima koje djeca koriste se za izgradnju i programiranje vlastitih robota.Roboti za zabavu dizajnirani za djecu svih dobnih skupina i koriste se za zabavu i interaktivnu igru. 

Roboti za pomoć dizajnirani su za djecu s posebnim potrebama i koriste se za pomoć u različitim zadacima. Ovi roboti obično dolaze s različitim funkcijama koje pomažu u razvoju motoričkih vještina i sposobnosti komunikacije.  Roboti za istraživanje dizajnirani su za stariju djecu i koriste se za istraživanje i učenje o znanosti i tehnologiji. Ovi roboti obično dolaze s različitim znanstvenim instrumentima i senzorima koji pomažu u prikupljanju podataka i analizi.

 

TOP 3 pametna robota

1. Robot za djecu Miško Code & Go

Robot Miško za rano učenje programiranja

Pametni robot za djecu Miško idealno je sredstvo za učenje programiranja za djecu stariju od 4 godine. Ovaj robot miš utrkuje se da pronađe svoj sir i na takav zanimljiv način uči djecu programiranju. Set se sastoji od 30 dvostranih kartica za kodiranje, 10 dvostranih kartica s aktivnostima, krišku sira te vodič za aktivnosti. Staza se sastoji od 16 rešetki labirinta za izradu ploče labirinta 20×20, 22 zida labirinta i 3 tunela.

Prednosti: cijena, jednostavnost, beskrajne mogućnosti u izradi labirinta, idealan za samostalnu igru ili igru u grupi

Nedostatci: baterije nisu uključene (3 AAA)

KUPI ODMAH

 

2. Robot Artie 3000

Robot Artie 3000 za učenje kodiranja i crtanja robotikom

Pametni robot za djecu Artie 3000 idealan je za početnike ali i za napredne programere. Ovaj pametni robot crta programirani dizajn, s njime naučite kodirati i crtati robotikom. Za crtanje i programiranje robota Artie-a  3000 potreban je tablet ili računalo. Program se testira na online stimulatoru, robot se postavi na list papira i crta programirani dizajn. Uz robota dolaze i 4 markera koja se mogu prati, vodič za brzi početak i kartice aktivnosti.

Prednosti: cjenovno prihvatljiv. učenje programiranja, idealan i za početnike i napredne programere, ugrađen vlastiti Wi-Fi poslužitelj, ne prikuplja podatke bilo koje vrste

Nedostatci: za programiranje potreban je tablet ili računalo, u set nisu uključene baterije (potrebne 4 AA)

KUPI ODMAH

3. Pametni robot za djecu Botley

Robot Botley za logičko razmišljanje i učenje kodiranja

Pametni robot za djecu Botley na jednostavan i prijateljski način uči djecu kodiranju. Prilagođen je za djecu od 5 godina i zahvaljujući svojim naprednim značajkama, nastavit će rasti s njima u godinama koje dolaze. Uz njega djeca razvijaju i uče rane STEM vještine dok se zapravo zabavljaju i igraju. 

Ovaj pametni robot odličan je za promicanje logičkog razmišljanja i vještina rješavanja problema. Set se sastoji od 77 dijelova, 40 kartica za kodiranje, 6 dvostranih pločica, 27 dijelova za izgradnju prepreka, daljinski programator i početni vodič s izazovima kodiranja.

Prednosti: jednostavnost (u nekoliko minuta spreman za korištenje), kodiranje bez zaslona (nije potreban tablet ili mobitel), jednostavni daljinski programator, mogućnost personaliziranja izgleda robota

Nedostatci: neke se značajke dostupne su tek nakon što dijete stekne određene vještine kodiranja

KUPI ODMAH

Pametni roboti za djecu - kako ih odabrati?

Pametni roboti dizajnirani su različite svrhe i za različite dobi djece. Ponekad sam odabir robota može biti izazovan s obzirom na veliki broj dostupnih opcija. Pri odabiru važno je obratiti pažnju na nekoliko čimbenika:

 1. Dob djeteta
 2. Cijena
 3. Funkcije robota 
 4. Kvaliteta
 5. Sigurnost
 6. Recenzije i preporuke

Odaberite robota koji je prikladan za dob vašeg djeteta. Neke robote su dizajnirane za mlađu djecu, dok su drugi namijenjeni starijim korisnicima. O cijeni robota razmislite prije nego što ga kupite. Roboti se razlikuju u cijeni, a neki su skuplji od drugih. Uvijek provjerite da li je cijena robota u skladu s vašim budžetom.  Prije kupovine robota, provjerite koje funkcije nudi. Odlučite koje su funkcije važne za vaše dijete, na primjer, funkcija učenja, programiranja, zabave ili istraživanja.

Provjerite kvalitetu robota prije nego što ga kupite. Tražite robote koji su izrađeni od visokokvalitetnih materijala i koji su izdržljivi. Važno je provjeriti sigurnost robota prije nego što ga kupite. Provjerite ima li robot oštre ili pokretne dijelove koji bi mogli ozlijediti vaše dijete. Prije kupnje robota, provjerite recenzije i preporuke drugih kupaca. To će vam pomoći u odluci o tome koji robot odgovara vašim potrebama.

 

Sigurnost korištenja robota

Pametni roboti za djecu mogu biti izvrsni alati za učenje i igru, ali je važno uzeti u obzir i pitanja sigurnosti korištenja robota. U nastavku su navedene neke od glavnih sigurnosnih pitanja koja treba uzeti u obzir pri korištenju pametnih robota za djecu:

 1. Oštri dijelovi
 2. Spremanje baterija
 3. Korištenje u blizini vode
 4. Potencijalni rizici
 5. Povezanost na Internet
 6. Uvjeti korištenja

Provjerite ima li robot oštre ili pokretne dijelove koji bi mogli ozlijediti vaše dijete. Uvijek pročitajte upute i upozorenja proizvođača prije korištenja robota. Spremanje baterija za robote je izuzetno važno, jer oštećene baterije mogu uzrokovati požar ili eksploziju. Uvijek provjerite koje vrste baterija koristi robot i slijedite upute proizvođača za njihovo korištenje i odlaganje. Izbjegavajte korištenje robota u blizini vode ili mokrih površina.

Voda može oštetiti robota i uzrokovati kratki spoj ili oštećenje. Uvijek budite svjesni potencijalnih rizika povezanih s korištenjem robota, poput mogućnosti da dijete proguta male dijelove ili baterije. Uvijek nadzirite dijete tijekom korištenja robota.  Ako je robot povezan na Internet, postoji rizik od hakiranja i krađe osobnih podataka. Pripazite da je robot spojen samo na sigurne mreže i da su svi sigurnosni protokoli uključeni. Uvijek se pridržavajte uvjeta korištenja robota. Ne koristite robot na način koji nije namijenjen, jer to može uzrokovati oštećenje robota ili ozljedu djeteta.

 

Pametni roboti za djecu s posebnim potrebama

Djeca s posebnim potrebama često se suočavaju s dodatnim izazovima u svakodnevnom životu, a pametni roboti mogu pomoći u rješavanju određenih izazova. Oni mogu biti korisni djeci s autizmom i ADHD-om. Zahvaljujući brojnim funkcijama pametnih robota, djeci s posebnim potrebama pomažu u razvoju različitih vještina i sposobnosti:

 1. Motoričkih sposobnosti
 2. Komunikacijskih vještina
 3. Društvenih i emocionalnih vještina
 4. Učenju
 5. Smanjenju stresa

Senzori za praćenja pokreta na pametnim robotima pomažu pri razvoju koordinacije i fine motorike. Funkcije prepoznavanja glasa i govora koje razvijaju sposobnosti govora i jezika.

Interaktivne funkcije koje uključuju razgovor, igre i druge aktivnosti koje razvijaju socijalne vještine i samopouzdanje. Učenje kroz igru koje razvija kognitivne vještine, poput rješavanja problema, matematike i jezika. Neki roboti dolaze s funkcijama za opuštanje, poput glazbe, zvukova prirode ili svjetlosnih efekata.

 

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati

5 trikova za učenje tablice množenja

Abakus kao osnova matematike za djecu

Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

 

Najčešće postavljena pitanja

Koji su najbolji pametni roboti za djecu?

Postoje mnogi pametni roboti koji su prikladni za djecu, ovisno o dobi, interesima i potrebama djeteta. Najbolje je istražiti različite modele i odabrati onaj koji najbolje odgovara potrebama vašeg djeteta.

Kako djeca koriste robote?

Djeca koriste pametne robote na različite načine, ovisno o modelu robota. Neki se koriste za učenje, neki za zabavu, a neki za istraživanje. Djeca obično koriste robota putem upravljačke ploče, mobilne aplikacije ili glasovnih naredbi.

Koliko su sigurni roboti za djecu?

Pametni roboti za djecu su obično sigurni za korištenje, ali je važno provjeriti sigurnosna upozorenja i preporuke proizvođača prije korištenja robota. Djeca bi uvijek trebala koristiti robota pod nadzorom odrasle osobe.

Mogu li se pametni roboti koristiti u školama ili obrazovnim ustanovama?

Da, pametni roboti se mogu koristiti u školama i drugim obrazovnim ustanovama. Oni su izvrsni alati za učenje i mogu pomoći djeci da razviju kreativnost, logičko razmišljanje, motoričke vještine i druge vještine.

Mogu li se roboti programirati?

Da, mnogi pametni roboti mogu se programirati, ovisno o modelu robota. Programiranje robota može biti izvrsna aktivnost za djecu koja žele naučiti osnove kodiranja i robotike.

Koliko koštaju roboti za djecu?

Cijena pametnih robota za djecu varira ovisno o modelu i funkcijama robota. Cijene se obično kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna.

Mogu li pametni roboti pomoći djeci s posebnim potrebama?

Da, pametni roboti mogu biti korisni djeci s posebnim potrebama, uključujući djecu s autizmom i ADHD-om. Oni mogu pomoći u razvoju kognitivnih, emocionalnih i društvenih vještina, kao i u poboljšanju sposobnosti komunikacije i interakcije s drugim ljudima. Međutim, važno je odabrati robota koji je prilagođen potrebama djeteta i konzultirati se s terapeutom prije kupnje.

 

Zaključak

Pametni roboti za djecu mogu biti izvanredni suputnici u učenju i igri, obogaćujući dječju maštu dok istovremeno potiču razvoj vještina u STEM području. Kroz interakciju s ovim tehnološkim čudima, djeca ne samo da se zabavljaju, već i grade temelje za budućnost u kojoj će tehnologija igrati ključnu ulogu.

Povezani artikli

Robot Artie 3000 Robot Artie 3000
-15%

Robot Artie 3000

93,30€79,31€

Artie 3000 je robot gdje djeca dizajniraju kod, a Artie crta linije. S unaprijed programiranim dizajnom, početnici mogu odmah početi kodirati. Artie čini kodiranje pristupačnim i zabavnim za djecu. Naučite kodirati i počnite crtati robotikom u stilu STEAM-a za stvaranje vizualnih remek-djela. Sve što vi možete kodirati, Artie 3000 može nacrtati. Savršeno za početnike i napredne programere. Djeca mogu početi kodirati pomoću Artiejevih jednostavnih postavki i unaprijed programiranih dizajna te učiti pomoću jezika za kodiranje Drag & Drop, Remote Control, Point & Click, Blockly, Snap!, Python i JavaScript. S vlastitim ugrađenim Wi-Fi poslužiteljem nije potrebna internetska veza. Sve što djeca trebaju je tablet ili računalo (nije uključeno) za kontrolu Artieja. Djeca se spajaju na Wi-Fi Artie 3000, zatim pomoću tableta ili računala programiraju Artie da crta njihove kreacije koda. Za korištenje jednostavno povucite i ispustite blokove koda kako biste rekli Artieju kako i što crtati. Zatim djeca testiraju program na online simulatoru, postave Artieja na list papira i gledaju kako crta ono što je programirano. Artie je sjajna aktivnost za djecu da ostanu angažirana, zabavljena i uče. Napomena: Artie ne prikuplja podatke bilo koje vrste. Artie 3000 uključuje 4 markera koji se mogu prati (Artie je također kompatibilan sa svim markerima slične veličine), Vodič za brzi početak i kartice aktivnosti. Zahtijeva 4 AA baterije (nisu uključene). Sadrži višejezično pakiranje. Dimenzije: 15,5 cm V x 14 cm Š. ..

Dodaj u košaricu

Kodo robot Botley

100,70€

Voliš robotiku? Nauči kodirati svog prvog robota i dobro se zabavi. Naš najnoviji član, Botley je ovdje da predstavi kodiranje na jednostavan, prijateljski način. Djeca od 5 godina mogu naučiti kodirati s Botleyjem, a uz njegove napredne značajke, on će rasti s njima u godinama koje dolaze ispunjene igrama. Botley je spreman za korištenje odmah nakon vađenja iz kutije - natjerat će djecu da kodiraju za nekoliko minuta. I to nije sve, Botley je 100% bez zaslona i uključuje set aktivnosti od 77 dijelova - jedini robot koji to nudi! Ovdje su samo neke od interaktivnih, zabavnih značajki koje Botley nudi: - otkrij objekte - i kreći se oko njih! - slijedite naredbe petlje - krećite se stazama prepreka - slijedite crne linije Botley također ima dodatne skrivene značajke za otključavanje! Vaše dijete će naučiti rane STEM vještine dok se igra i zabavlja. Botley podučava osnove kodiranja kroz aktivnu igru, potpuno bez zaslona. Savršen za promicanje logičkog razmišljanja i vještina rješavanja problema Kodiranje potpuno bez zaslona - nije potreban telefon ili tablet. Botley ima daljinski programator jednostavan za korištenje, koji prenosi vaše naredbe - i on će krenuti! Botley može detektirati objekte i biti programiran da obilazi objekte s if/then logikom. Botleyjev set aktivnosti od 77 dijelova dolazi s daljinskim programatorom, odvojivim robotskim rukama, 40 kartica za kodiranje, 6 dvostranih pločica, 27 dijelova za izgradnju prepreka i početni vodič s izazovima kodiranja ..

Dodaj u košaricu
Kodo Zeko Kodo Zeko
-20%

Kodo Zeko

59,60€47,67€

Upoznajte Kodo Zeku: svog prvog prijatelja za kodiranja! Ovi razigrani ljubimac donosi rane STEM koncepte u predškolsko učenje putem kodiranja 100% bez zaslona. U ovom zabavnom kompletu možete kodirati da Zeko zgrabi njegovu mrkvu, vuče svoje mladunče u kolicima ili ga ljulja na zabavnoj ljuljački! Kodo Zeko također služi i kao slatki interaktivni kućni ljubimac—pritisnite zekin nos da se aktivira Play Mode, gdje možete hraniti, maziti i brinuti se o svom novom prijatelju! Možete ga čak natjerati da pleše i pjeva smiješnu pjesmu! ..

Dodaj u košaricu

Robot Miško Code & Go

74,20€

Počinje utrka za razvijanje praktičnih vještina kodiranja! Izgradite svoj labirint, a zatim pomoću kartica za kodiranje stvorite korak po korak put za Robota Miška. Programirajte slijed koraka, a zatim gledajte kako se Colby utrkuje da pronađe sir! Ovaj luksuzni set uključuje 30 dvostranih kartica za kodiranje, 10 dvostranih kartica s aktivnostima, krišku sira i vodič za aktivnosti kako bi pružio savršen praktični uvod u koncepte kodiranja. Stvorite svoju stazu sa 16 rešetki labirinta za izradu ploče labirinta 20 x 20, 22 zida labirinta i 3 tunela za beskrajne mogućnosti. Dob 4+       ..

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj bogatog hrvatskog jezika. Pročitaj tekst i konkretne savjete kak..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..