Tangram za djecu - zabavno učenje kroz igru
03 Srp

Tangram za djecu - zabavno učenje kroz igru

Tangram je jedna od najstarijih i najpopularnijih slagalica koja potiče iz Kine. Tangram za djecu je izuzetno koristan alat za razvoj mašte, kreativnosti i logičkog razmišljanja. Ova igra sastoji se od sedam ravnih poligona, poznatih kao "tanovi", koje djeca mogu složiti u različite oblike i figure.

Djeca predškolske i školske dobi mogu uživati u beskonačnim kombinacijama uzoraka, od jednostavnih do složenijih. Ova interaktivna slagalica potiče ih na razmišljanje i rješavanje problema na inovativan način. Tangram je odličan način za učenje osnovnih geometrijskih oblika i jačanje finih motoričkih vještina. Ako se pitate gdje nabaviti tangram za djecu, možete ga pronaći na raznim online platformama poput SilverGames ili ga kupiti u lokalnim dućanima s igračkama. Postoji i mnogo besplatnih online verzija koje omogućuju djeci da istražuju i igraju se dok uče.

 

Što je tangram?

Tangram je drevna slagalica koja potječe iz Kine. Sastoji se od sedam geometrijskih dijelova, poznatih kao "tanovi," koji se mogu složiti u različite oblike i figure. Svaki set uključuje:

 • 2 velika trokuta
 • 1 srednji trokut
 • 2 mala trokuta
 • 1 kvadrat
 • 1 paralelogram

Ova jednostavna, ali izazovna igra koristi kombinaciju dijelova kako bi se stvorile slike različitih predmeta, životinja, ljudi i drugih oblika. Izrazito je popularan među djecom i odraslima, jer potiče razvoj logike, kreativnosti i prostorne svijesti. Za djecu, tangram je posebno koristan alat za učenje. Pomaže im u razumijevanju osnovnih geometrijskih oblika, razvijanju finih motoričkih vještina, te poboljšanju sposobnosti rješavanja problema. Djeca mogu započeti s jednostavnijim figurama i postepeno prelaziti na složenije. Igra također potiče strpljenje i koncentraciju.

Tradicionalno, tangram setovi su izrađeni od drva, ali danas su dostupni u različitim materijalima, uključujući plastiku i papir. Postoje i digitalne verzije tangrama koje nude interaktivna iskustva putem aplikacija i online igara. U vrtićima i školama, često se koristi kao didaktički alat. Učitelji mogu koristiti predloške i zadatke kako bi djeca rekonstruirala određene figure. Ove aktivnosti nisu samo zabavne već i obrazovne. Tangram također može biti korišten kao timska igra, gdje djeca surađuju kako bi riješili određeni zadatak.

Ukratko, tangram je mnogo više od obične igre. On je alat za učenje, kreativni izazov, i izvor beskrajne zabave i za djecu i za odrasle. Klikni i pogledaj bogatu ponudu didaktičkih igračaka.

 

10 poteškoća koje možete riješiti s igrom tangram

Može pomoći u rješavanju nekoliko problema u obrazovanju:

 1. Nedostatak angažmana i motivacije: zabavna i interaktivna slagalica koja može povećati angažman i motivaciju učenika, čineći proces učenja zanimljivijim i privlačnijim.

 2. Poteškoće u razumijevanju geometrijskih koncepata: Kroz praktičnu manipulaciju oblicima, učenici mogu bolje razumjeti geometrijske koncepte poput oblika, veličina, kutova i simetrije.

 3. Slabo razvijene vještine rješavanja problema: Rješavanje zagonetki zahtijeva kreativno razmišljanje, analizu i strategiju, što pomaže u razvoju vještina rješavanja problema.

 4. Nedostatak kreativnosti i inovativnosti: potiče učenike da razmišljaju izvan okvira i istražuju različite načine kombiniranja oblika, potičući tako kreativnost i inovativnost.

 5. Poteškoće s koncentracijom i ustrajnošću: zahtijeva koncentraciju i ustrajnost kako bi se riješili izazovi, što pomaže učenicima da razviju te važne vještine.

 6. Slaba fina motorika i koordinacija oko-ruka: Manipulacija tangram oblicima pomaže u razvoju fine motorike i koordinacije oko-ruka, što je osobito važno za mlađu djecu.

 7. Nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja: Uspješno rješavanje zagonetki može pružiti učenicima osjećaj postignuća i poboljšati njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

 8. Poteškoće u suradnji i timskom radu: koristiti za aktivnosti suradničkog učenja, potičući učenike da rade zajedno kako bi riješili problem i razvili vještine timskog rada.

 9. Ograničeno razumijevanje prostornih odnosa: Kroz manipulaciju i slaganje tangram oblika, učenici mogu bolje razumjeti prostorne odnose i razviti prostorno razmišljanje.

 10. Manjak interdisciplinarnog učenja: može se integrirati u različite predmete, poput matematike, umjetnosti i jezika, potičući interdisciplinarno učenje i pokazujući učenicima kako se koncepti mogu primjenjivati u različitim kontekstima.

Ukratko, tangram je svestran alat koji može riješiti različite obrazovne probleme, pružajući angažirajuće, praktično i učinkovito iskustvo učenja za učenike različitih uzrasta i sposobnosti.

 

Zašto je tangram odličan za djecu?

Tangram je tradicionalna slagalica koja se sastoji od sedam geometrijskih oblika, poznatih kao "tan". Djeca koriste ove oblike za stvaranje različitih slika i figura. Kombiniranje različitih oblika pomaže djeci da razviju svoju maštu. Mogućnost slaganja oblika na bezbroj načina potiče kreativnost i inovativno razmišljanje. Kroz igru, djeca uče prepoznavati i stvarati oblike.

Osim toga, tangram pomaže djeci u razvoju matematičkih vještina. Korištenje geometrijskih oblika pomaže im razumjeti osnovne matematičke koncepte, poput simetrije, proporcija i prostornih odnosa. Djeca također razvijaju vizualno-prostorne sposobnosti. Kroz igru s tangramom, djeca uče kako prepoznati oblike i kako se ti oblici mogu međusobno uklopiti. Tangram potiče logičko razmišljanje. Djeca moraju promisliti kako složiti oblike da bi dobili željenu sliku. Ovaj proces učenja kroz pokušaje i pogreške pomaže djeci u razvoju vještina rješavanja problema.

Također, tangram je igra koja može biti vrlo zabavna. Djeca uživaju u izazovu stvaranja novih slika i figura. Osim toga, prikladan je za sve uzraste, čineći ga idealnim za obiteljske aktivnosti. S obzirom na sve ove prednosti, tangram je izvrstan alat za učenje i zabavu.

 

5 zanimljivih oblika koje djeca mogu složiti

1. Mačka

Djeca mogu sastaviti mačku koristeći svih sedam dijelova tangrama. Glava, uši, tijelo i rep se lako mogu prepoznati. Ova slagalica može biti odlična vježba za djecu jer im pomaže razviti vizualnu percepciju i maštovitost.

2. Kuća

Jedan od jednostavnih i popularnih oblika je kuća. Djeca mogu koristiti velike trokute za krov, a ostale dijelove za zidove i vrata. Ovaj oblik pomaže djeci razumjeti osnovne geometrijske oblike i njihovo međusobno povezivanje.

3. Zec

Zec je složeniji oblik, ali jako zabavan za slaganje. Mali trokut može biti uho, kvadrat tijelo, a veliki trokut može predstavljati zadnje noge. Djeca će uživati u izazovu i osjećaju postignuća kada završe zeca.

4. Brod

Djeca mogu koristiti tangram za slaganje broda. Veliki trokuti mogu se koristiti za trup broda, dok mali trokuti mogu predstavljati jedra. Ovaj oblik pomaže djeci razviti svoje kreativne vještine i razumijevanje ravnoteže.

5. Riba

Oblik ribe je lakši za slaganje i idealan za mlađu djecu. Djeca mogu koristiti nekoliko trokutastih dijelova kako bi oblikovali tijelo ribe, a mali dijelovi mogu poslužiti kao peraje. Ova slagalica pomaže razvoju fine motorike i strpljenja.

Svaki od ovih oblika ne samo da je zabavan već i stimulira dječju maštu, potiče kreativno razmišljanje i razvija matematičke vještine.

 

Prednosti rada s tangramom

Kao učiteljica s dugogodišnjim iskustvom, mogu reći da pruža brojne prednosti za djecu različitih uzrasta.

Prednosti rada s tangramom uključuju:

 1. Razvoj prostornog razmišljanja i vizualne percepcije
 2. Poticanje kreativnosti i maštovitosti
 3. Unapređenje vještina rješavanja problema
 4. Jačanje koncentracije i strpljenja
 5. Usvajanje geometrijskih pojmova i odnosa
 6. Razvoj fine motorike i koordinacije oko-ruka
 7. Poticanje samopouzdanja i osjećaja postignuća
 8. Mogućnost samostalnog i grupnog rada
 9. Zabavno i angažirajuće učenje

Tablica vještina koje tangram razvija u različitim životnim periodima:

Vještine Predškolska dob (3-6 godina) Rana školska dob (6-10 godina) Kasna školska dob (10+ godina)
Prostorno razmišljanje i vizualna percepcija ✓✓✓ ✓✓✓ ✓✓
Kreativnost i maštovitost ✓✓✓ ✓✓
Rješavanje problema ✓✓ ✓✓✓ ✓✓✓
Koncentracija i strpljenje ✓✓ ✓✓✓ ✓✓
Usvajanje geometrijskih pojmova ✓✓✓ ✓✓
Fina motorika i koordinacija oko-ruka ✓✓✓ ✓✓
Samopouzdanje i osjećaj postignuća ✓✓ ✓✓✓ ✓✓

Legenda: ✓✓✓ - snažan utjecaj, ✓✓ - umjeren utjecaj, ✓ - blag utjecaj

Tangram je svestran alat koji se može prilagoditi različitim uzrastima i sposobnostima djece. Mlađa djeca će uživati u stvaranju jednostavnijih likova i usvajanju osnovnih geometrijskih pojmova, dok će starija djeca biti u mogućnosti rješavati složenije zadatke i razvijati apstraktnije razmišljanje. Tangram je odličan način za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz igru i istraživanje.

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati

Abakus kao osnova matematike za djecu

Crtanje za djecu

Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

 

Gdje možeš kupiti tangram?

Jedan od najjednostavnijih načina je kupnja putem interneta. Postoje brojne web stranice koje nude tangramove, kao što su ArtreaSilvergames i LittleGames. Na ovim platformama, roditelji mogu pronaći različite verzije tangrama koje se mogu igrati online ili preuzeti na računalo ili mobilni uređaj.

Artrea nudi tangram kao online igru za djecu predškolskog i školskog uzrasta. S druge strane, Silvergames omogućuje djeci da sastavljaju dijelove u oblike poput ribe, zeca ili mačke, što je odličan način da treniraju svoju kreativnost. LittleGames također nudi besplatnu online verziju tangrama koju može igrati cijela obitelj.

 

 

Zaključak

Sa svojom sposobnošću da angažira, educira i inspirira, predstavlja dragocjen resurs za učitelje, roditelje i učenike. Istražite čarobni svijet tangrama i otkrijte kako ova naizgled jednostavna slagalica može transformirati obrazovno iskustvo, potičući cjelovit razvoj i ljubav prema učenju koja traje cijeli život.

Najnovije

Didaktičke igračke za dvogodišnjake - naš top 3 izbor u 2024.

Didaktičke igračke za dvogodišnjake - razvijaju vještine, potiču maštu i donose osmijeh. Kupi kvalit..

Kasica za djecu - Izgradite temelje financijske pismenosti

Otkrijte kako kasica za djecu može biti moćan alat za poučavanje štednje i financijske odgovornosti...

Igračke za trogodišnjake - edukativne i zanimljive igre 2024.

Otkrijte najbolje igračke za trogodišnjake! Razvijajte kreativnost, motoriku i maštu svojih mališana..

Tangram za djecu - zabavno učenje kroz igru

Otkrijte čarobni svijet tangrama za djecu! Saznajte kako tangram može transformirati obrazovanje vaš..

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..