Glinamol - kreativne ideje za djecu i roditelje
25 Velj

Glinamol - kreativne ideje za djecu i roditelje

GLINAMOL – zanemarena likovna tehnika

Glinamol je mekani materijal koji se sastoji od gline, vode i drugih sastojaka. Njegova uporaba i rad u tri dimenzije (3D) svakako je zanimljiv umjetnički izazov, kako za odrasle – tako i za one najmlađe. Likovni radovi s glinamolom ili glinom odličan su način za izraziti svoju kreativnost. Zašto ga onda učiteljice najčešće izbjegavaju na satu likovne kulture?   Odabrati glinu ili glinamol, kojim tehnikama raditi, koji alat odabrati te ideje za rad…sve to i puno više saznaj u nastavku teksta. 

 

GLINAMOL- likovna tehnika

Učiteljice često izbjegavaju rad s glinamolom.  Obrazložit ću i vjerujem da će se mnoge učiteljice složiti samnom; iz osobnog iskustva mogu reći da likovni sat, na kojem je zadatak rad s glinamolom,  izgleda vrlo kaotično. Zašto je tako? Glinamol u vrećici jako je privlačan djeci pa ga oni često koriste prije nego što treba. Probuše vrećicu, glinamol se stvrdne i više nije upotrebljiv. Postoje pravila za rad pa ako se ona preskoče događa se da radovi često pucaju, lome se, nisu dobro spojeni. Neki učenici ne slušaju upute i ne zaštite klupe, glinamola bude tamo gdje ga ne bi trebalo biti pa sat potrošimo na čišćenje. No, to se može promijeniti.

Glinamol ima izvrstan potencijal za vrlo uspješne radove. Takva nastavna jedinica uzme najmanje dva školska sata; prvo modeliranje, pa sušenje/pečenje i na kraju ukrašavanje rada nekom drugom likovnom tehnikom poput tempera ili vodenih boja. Potrebno je samo napraviti dobru organizaciju, pripremiti i zaštititi radne jedinice te objasniti učenicima na koji se način radi. Zaista ga je šteta izbaciti iz nastave jer ima brojene pogodnosti za djecu koja njime rade.

 

Naš TOP izbor najboljih glinamola

Glinamol bijeli Jovi, 500g

KUPI ODMAH

Glinamol sivi Jovi, 500g

KUPI ODMAH

Glinamol terakota Jovi, 500g

KUPI ODMAH

 

KOJA JE RAZLIKA GLINE I GLINAMOLA?

 

MASE ZA MODELIRANJE

Najpoznatija masa za modeliranje zasigurno je PLASTELIN (o kojem možeš više pročitati na našem blogu). Osim plastelina modelirati se može i sa glinom i glinamolom. Mnogi će reći da su navedene tehnike potpuno ista stvar no, nisu. Ono što ih razlikuje je to da se glinamol mnogo brže suši.

GLINA

Glina je sediment koloidnih čestica. Koristi se kao likovna tehnika, ali i sirovina za izradu lončarske i porculanske robe, opeke i slično. Za rad glina treba biti određene gustoće. Ako je presuha mrvi se, dolazi do pucanja i potrebno je dodati vodu. Ako je pak suprotno pa u glini ima previše vode,  ona ostaje na rukama i ne zadržava se oblik koji smo modelirali; tada ju mjesimo dok ne prestane ostavljati tragove na rukama. Glinu je teže pronaći u trgovinama stoga se kao zamjena često koristi glinamol.

GLINAMOL

Masa za modeliranje koja strukturom neodoljivo podsjeća na glinu no, sušiva je na zraku. U trgovinama ga možemo pronaći zapakiranog u vrećicama, mekog na dodir. Najčešće dolazi u prljavo bijeloj, prirodnoj boji. Nakon što modeliramo te osušimo radove, možemo ih obojiti vodenim bojama, temperama ili tušem. To je možda i njegova najzanimljivija karakteristika, posebno za djecu.

 

PREDNOSTI RADA S GLINAMOLOM

 • poboljšava koordinaciju ruku i očiju - koordinacija ruku i očiju je neurološki proces u kojem se ono što dijete vidi koristi za usmjeravanje ruku u obavljanju nekog zadatka
 • potiče metodu pokušaja i pogreške
 • razvija fine motoričke sposobnosti
 • izražava kreativnost
 • potiče učenje temeljeno na igri

 

 

GDJE MOŽETE KUPITI GLINAMOL ZA ŠKOLU?

Može se kupiti u raznim trgovinama. Pošto je tržište sve veće, razlike u kvaliteti su uistinu ogromne. U nastavku teksta opisati ćemo detaljno koji glinamol možete koristit. Ako vam se žuri klikni ovdje i kupi glinamol za školu.

ŠTO MORAŠ ZNATI O RADU S GLINAMOLOM

 • nisu svi isti što znači da nije isti rad s glinamolima različitih proizvođača ( neki se mrve, neki su jako kruti…)
 • jednom kad s otvori, velika je mogućnost da više neće biti upotrebljiv, zato ga je važno dobro zatvoriti i spriječiti zrak da ulazi u vrećicu i isušuje glinamol
 • operi i osuši ruke prije rada s glinamolom, za njega se sve lijepi
 • pripremi radnu površinu, najbolje je raditi na masnom papiru za pečenje ( neće se zalijepiti, lako se podiže i premješta )
 • neke spojene dijelove možeš “zagladiti” s par kapi tople vode
 • ako je premekan, stavi ga u hladnjak nekoliko minuta da se stisne
 • kad je rad gotov, treba dan-dva da se osuši ako je tanji, a oko tjedan dana ako je debljina veća

 

KREATIVNI SAVJETI ZA RAD

 • aluminijska folija ima veliku ulogu u radu s glinamolom; može poslužiti kao baza odnosno, da ne trošimo glinamol možemo napraviti neki oblik od folije te ga samo “omotati” glinamolom, neće biti problema pri sušenju ili pečenju
 • od tekućeg ljepila možemo napraviti željene kalupe koji će nam ubrzati i olakšati rad 
 • prije samog oblikovanja možemo na papir nacrtati ono što želimo izraditi, a zatim pomoću valjka lik s papira otisnuti na glinamol
 • postoji šansa da će neki dijelovi pucati kad se glinamol osuši – da bi to spriječili možemo koristiti čačkalice te na taj način povezati različite dijelove glinamola
 • ukoliko koristimo oblike za izradu kolača ili keksića, možemo ih koristiti za rad - dobra ideja je staviti prozirnu prianjajući foliju između, lakše se otisne i skida oblik
 • da bi oblici bili trajniji može se glinamol i prepeći u pećnici ( otprilike na 100 °C,  sat vremena )
 • četkicom za zube ili kistom možeš skinuti mrvice ili prašinu s gotovih oblika
 • dobro je napraviti veću količinu odjednom pa tako stvoriti vlastitu kolekciju često korištenih oblika

 

KAKO OMEKŠATI GLINAMOL?

Ovisno o tvrdoći postoji nekoliko načina na koje možemo omekšati glinamol kako bi modeliranje bilo što lakše.  Najčešći način za omekšavanje je zagrijavanje rukama. Već u samom pakiranju glinamol bi trebao biti srednje tvrd pa možemo procijeniti je li spreman za rad ili ne i prije  otvaranja. Toplina tijela i gnječenje trebali bi biti dovoljni. Ukoliko je glinamol i dalje tvrd nakon gnječenja pokušaj ga podijeliti na manje dijelove pa zagrijavati dio po dio rukama. Ako i ovaj način " ne upali" približi glinamol izvoru topline ( fen, grijalica, svjetiljka...). Bude li glinamol nakon svih ovih postupaka zagrijavanja i dalje tvrd mislim da mu nema pomoći, morat ćeš razmisliti o novom pakiranju.  Razlog za ovu situaciju mogao bi biti rok trajanja ( koji bi trebao biti otisnut na poleđini ambalaže ) ili je moguće da se pakiranje oštetilo pa je ušao zrak.

 

GLINAMOL - KAKO GA ODABRATI?

Kada tražite najbolji glinamol za svoje dijete, trebali biste obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prvo, provjerite sastav proizvoda. Mora biti siguran i bez štetnih kemikalija. Također, odaberite proizvod koji ne ostavlja mrlje na odjeći i koži vašeg djeteta. Mora biti mekan i podatan za obliovanje. Kada je u pitanju boja, odaberite svijetle i privlačne boje kako bi potaknuli djetetovu maštu. Važno je provjeriti je li proizvod netoksičan i siguran za kontakt s kožom i usta. Također je važno odabrati proizvod koji se ne isušuje previše brzo, jer djeca vole ostavljati svoje kreativne radove nedovršenima. Kada tražite glinamol za vaše dijete, obratite pozornost na brand i proizvođača. Važno je odabrati pouzdan i renomiran brand koji ima dobre recenzije i reputaciju na tržištu. Također, proizvođač bi trebao pružati detaljne informacije o proizvodu, uključujući sastojke i upute za upotrebu.

 

ALAT ZA GLINAMOL

Glavni i osnovni alat imamo svi, nije ga potrebno kupovati – to su naše ruke. Hoćemo li valjati, gnječiti, oblikovati, kidati…sve to možemo s naših 10 prstiju. Ipak, zašto ne koristiti pribor ako imamo i tu mogućnost? Zvučat će smiješno no, sve što u kuhinji imamo za izradu kolača poslužit će nam za modeliranje i oblikovanje glinamola. Nožići, štapići, čačkalice, kist, valjak (možda najvažniji alat), kalupi i oblici za keksiće…sve se može iskoristiti. Predlažem da koristiš kuhinjski pribor dok je rad s glinamolom samo na razini hobija, a kad prijeđeš na razinu profesionalca počasti se pravim alatom. 

Profesionalni pribor za glinamol olakšava i ubrzava modeliranje.

 

IDEJE ZA RAD

Ideja je mnoštvo, ali izdvojit ćemo neke koje su srednje teške za izradu i mogu se provesti kući s djecom, u vrtićima ili nižim razredima.

POLARNI SVIJET

Pingvini, bijeli medvjedi, lisice, tuljani, kitovi, sante leda, more…Životinje od glinamola neće biti teško napraviti, sante leda ne moraju se kasnije bojati. Odlična ideja za rad.

MUFFIN, CUPCAKES, DUNATS

Ovo će biti jako zanimljivo kad se glinamol osuši i krene bojanje. Daj mašti na volju, nek’ se sve šareni, a kolačići nek’ nas mame kao da su pravi.

PODMETAČI LISICA

Evo jedne šašave ideje! Zašto bi podmetači ( za čaše, šalice, ključeve…) bili dosadni i jednobojni? Male lisice nam se čine puuuno zanimljivije i ljepše za vidjeti. Pogotovo ako ih izrade najslađi, mali prstići.

KAKTUSI

Ako spadaš u skupinu ljudi koji jednostavno ne uspijevaju održati biljke na životu – poput mene, evo odlične ideje za tebe. Kaktusići u raznim dimenzijama, bojama,  oblicima i pripadajućim teglicama, totalno su neodoljivi. Jako fora dekoracija, čak i na prozoru, umjesto žive biljke.

PROLJEĆE

Proljeće je neiscrpna tema za bilo koji likovnu tehniku. Sve pršti od boja pa su takvi i radovi. Cvjetići, leptirići, travke, ptičice i ostala ekipa izgledat će super izrađeni od glinamola.

GEOMETRIJSKA TIJELA

Izrada geometrijskih tijela može biti primjer aktivnosti učenja kroz igru. Hoćeš li koristiti alat za pravilne rubove ili ćeš pokušati svojim prstima što vjernije prikazati tijela, tvoj je izbor. 

SLOVA ZA ŠKOLU

U trgovinama se mogu pronaći 3D slova koja služe kao dekoracija u dječjim sobama. Pokušaj sam napraviti svoje inicijale ili inicijale drage osobe, oboji u najdražu boju i izloži na vidljivo mjesto.  Neka svi vide tvoju kreativnost!

PEPPA PIG

Djeci jedan od dražih likova iz animiranih filmova. Izradi Peppu i njenu obitelj, oboji u prepoznatljivu ružičastu boju i eto vlastitih figurica. 

VALENTINOVO

Bliži nam se dan zaljubljenih. Svi znamo koji je simbol ljubavi. Izradi srce ili više njih i pokloni svojoj simpatiji. Neka svaki dan bude Valentinovo.

BOŽIĆNI UKRASI

Izrada vlastitih, unikatnih božićnih ukrasa od glinamola mogla bi biti odlična tema za radionicu. Prije sušenja ili pečenja ne zaboravi staviti malu kukicu ili komad žice kako bi tvoji ukrasi mogli zablistati na božićnoj jelki.

 

DAS MAS ILI GLINAMOL

Glinamol i das masa su dva materijala koji se često koriste za modeliranje i oblikovanje. Iako oba materijala izgledaju slično, postoji nekoliko razlika u sastavu, teksturi i načinu na koji se koriste. U ovom članku objasnit ćemo razliku između glinamola i das mase. Sastav Glinamol je napravljen od prirodnih sastojaka, poput gline, vode i drugih prirodnih sastojaka, dok je das masa napravljena od brašna, vode i drugih aditiva poput gipsa i boja. Budući da glinamol sadrži prirodne sastojke, smatra se sigurnijim za upotrebu za djecu. Tekstura Glinamol ima mekanu teksturu i lako se oblikuje, dok je das masa tvrđa i čvršća, što znači da je teže oblikovati detaljnije oblike.

Das masa se često koristi za izradu predmeta koji zahtijevaju preciznost i detalje, poput figurica, dok se glinamol često koristi za izradu jednostavnijih oblika. Uporaba Glinamol se najčešće koristi za kreativnu igru i izražavanje mašte, dok se das masa koristi za izradu predmeta koji će ostati trajni, poput nakita, kipova i drugih umjetničkih djela. Osim toga, das masa se često koristi za izradu otisaka ruku i stopala za trajnu uspomenu. Bojenje Oba materijala mogu se obojati bojama ili bojama za hranu, ali glinamol se često prodaje u setovima s različitim bojama, dok das masa često dolazi u bijeloj boji.

 

 

GLINAMOL CIJENA

Na tržištu postoje različiti proizvođači glinamola. Sigurni smo da španjolski proizvođač JOVI pripada samom vrhu i zato 100% predlažemo njihove proizvode. Svi su detaljno testirani i apsolutno prilagođeni za djecu. Ovdje možeš pronaći cijene glinamola.

 

TEKSTOVI KOJI BI TE MOGLI ZANIMATI

5 trikova za učenje tablice množenja

Abakus kao osnova matematike za djecu

Kinetički pijeska i njegove brojne prednosti

Hrvatska abeceda - savjeti za učenje

 

ZAKLJUČAK:

Glinamol je masa za modeliranje, najzastupljenija uz plastelin i običnu glinu. Iako je predviđen u nastavi, učiteljice ga najčešće izbjegavaju. No, treba mu dati šansu. Previše je mogućnosti, ali i pozitivnih utjecaja na razvoj djeteta da bi ga samo tako zanemarili kao likovnu tehniku.  Roditelji se također ne bi trebali ustručavati kućne radionice. Djeca će biti sretna i zadovoljna pogotovo što se takva radionica može provesti u 3 etape: izrada, sušenje, bojanje.  Samo zamisli osmijeh na licu kad dijete ugleda gotov proizvod izrađen vlastitim prstićima. Sve što trebaš je malo volje, mašte i vremena..

 

Često postavljana pitanja

Glinamol nije štetan ni otrovan i djeca mogu s njim raditi bez da zaštite ruke. Dođe li do usta, bit će samo gorak, ništa drugo, no isto je dobro pripaziti  :)

I jedno i drugo su masa za modeliranje. Plastelin je u boji i nema ograničen broj uporabe, dok je glinamol u prirodnim bojama, suši se nakon otvaranja i nakon jednog korištenja, više nije upotrebljiv. 

Najčešće zbog “kaosa” koji se stvori za vrijeme rada s glinamolom. Potrebno je dobro organizirati aktivnost i zaštititi mjesto rada. 

Cijena glinamola varira ovisno o samoj kvaliteti proizvođača. Kvaliteta glinamol možete pronaći po cijeni od 2,20 €.

Povezani artikli

Glinamol bijeli JOVI 500 g. Glinamol bijeli JOVI 500 g.
-30%

Glinamol bijeli JOVI 500 g.

2,30€1,61€

Glinamol Jovi je masa koja se lako oblikuje i modelira. Može se koristiti za pokrivanje različitih površina kao što su drvo, plastika, karton, staklo ili metal Završna obrada je fina i glatka, može se ukrasiti bilo kojom bojom na bazi vode, akrilom, posebnim markerima ili lakom. Na bazi prirodnih sastojaka, suši se u roku od 24 sata. ..

Dodaj u košaricu

Glina Uni line 500 gr

1,20€

Glina za modeliranje, neotrovna,sasvim prirodni proizvod. Idealna je za upotrebu u školama i umjetničkim radionicama...

Dodaj u košaricu

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..