Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti
23 Lip

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu oduvijek su predmet istraživanja i proučavanja. Sjećaš se zajedničkog druženja i igre sa svojim najbližima. Koliko sreće i tuge u tim zajedničkim trenutcima. U današnje vrijeme gdje se djeca izoliraju uz mobitel, komunikacija i socijalizacija postala je problem.

Upravo zato ove igre su odličan alat za poticanje zajedništva, suradnje i prijateljstva.

 

Kako smo se mi nekoć igrali?

Ono što moramo priznati je činjenica da su djeca u prošlosti bili puno kreativnija. Ako si koji slučajem ime karte već to je bilo pravo "bogatstvo", a najčešće si ih sam izrađivao od komada papira. Kidao papir na sitnije dijelove i sam crtao različite likove i predmete.

Bojao ih zajedno sa bratom ili sekom i uživao u zajedničkim trenutcima. Koliko samo kreativnosti i mašte je poticao taj oblik igre. Kako bi igrao memo najčešće su se koristile obične karte gdje si mora prepoznati i spojiti kralja s kraljem, broj 5 s brojem 5, asa s asem. Nevjerojatna je činjenica kako se izmišljala igra u svakodnevnim aktivnostima.

Danas kad su mogućnosti neograničene, djeca ako nemaju gotove igre i ne razmišljaju o njoj. Traže odmah gotova rješenja koja će kratko zaokupiti njihovu znatiželju. Upravo zato memory igre za djecu su nešto što će jačati njihov fokus i pažnju te ih treba definitivno uključiti u svakodnevicu.

 

Poboljšanje koncentracije djece kroz memory igre

U današnje doba, digitalizacija je donijela brojne izazove. Djeca provode sve više vremena pred ekranima - televizorima, tabletima i mobitelima. Prekomjerna izloženost ekranima može dovesti do toga da se djeci skraćuje raspon pažnje i smanjuje sposobnost koncentracije. Pročitaj naš tekst o razvoju dječjeg mozga.

Živimo u "brzom" vremene gdje se informacije brzo izmjenjuju. Već od najmlađe dobi doslovno smo bombardirani vizualnim distrakcijama koje nas ometaju i negativno utječu na sam razvoj. Nažalost roditelji imaju manje vremena nego što su imali naše bake i djedovi. I sve su to faktori koji nam ne idu u prilog. Ali ne mora sve biti baš tako negativno. Postoji stari provjereni sustav koji nam može pomoći, a to su memory igre za djecu

Što su memory igre?

Memory igre su igre koje se igraju s ciljem poboljšanja vaše sposobnosti pamćenja. Zvuči komplicirano? Ma ne, zapravo je vrlo jednostavno i zabavno! Primjer jedne memory igre je klasična igra s kartama. Sigurno ste je već igrali. Karte se okrenu licem prema dolje, a vaš zadatak je pronaći parove. Trebate se sjetiti gdje se koje karte nalaze kako biste pronašli parove. Zabavno, zar ne?

Ili, što mislite o igrama na računalu ili tabletu gdje morate pronaći skrivene predmete ili pratiti određene obrasce? Sve su to vrste memory igara koje mogu pomoći vašem mozgu da postane još bolji u pamćenju. Ali zašto su ove igre toliko korisne? Pa, svaki put kad ih igrate jednostavno trenirate svoj mozak. Baš kao što se mičete i vježbate da biste postali snažniji, tako se vaš mozak kroz ove igre također razvija i postaje bolji u pamćenju.

Sada, kada znate što su memory igre, možete i sami pokušati igrati neke od njih. Bit će to zabavna avantura, puno sreće u igri!

 

Zašto su memory igre bitne za djecu?

Brojene su prednosti koje blagotvorno utječu na naše najmlađe. Ne samo da će kroz vrijeme jačati vizualnu percepciju, pažnju, koncentraciju nego će i potaknuti proces socijalizacije. Socijalizacija je jako važan dio odrastanja i ona nas uči kako se ponašati, komunicirati i razumjeti svijet oko sebe.

Prednosti socijalizacije za djecu

Razvijanje socijalnih vještina - kroz socijalizaciju uče komunicirati, izražavati svoje osjećaje i mišljenja, rješavati sukobe i odnositi se prema drugima.

Razvoj empatije - kroz interakciju s drugima, uče razumjeti i dijeliti osjećaje drugih ljudi, što je temelj za razvijanje empatije.

Učenje pravila i normi društva - uči ih što je prihvatljivo ponašanje u društvu i što se od njih očekuje kao članova zajednice.

Razvijanje samopouzdanja - stječu samopouzdanje izražavajući se i zauzimajući za sebe, kao i kroz stvaranje veza s drugima.

Mentalno zdravlje - druženje s drugima pomaže djeci da se osjećaju povezano i prihvaćeno, što je ključno za njihovo emocionalno blagostanje.

 

memory igre za djecu - potiču koncentraciju i pamćenje

 

Kako igrati dječje memory igre?

No, kako točno možete uključiti ove igre u svakodnevicu i kako ih igrati s vašim mališanima? Evo nekoliko savjeta kako da to učinite na najbolji mogući način.

1. Odaberite pravu igru: Prvi korak je odabir prave memory igre za dijete. Trebaju biti primjerene dobi djeteta, ali i izazovne dovoljno da potaknu njihovu kognitivnu aktivnost. Za mlađu djecu možete odabrati jednostavne igre s manje parova, a kako dijete raste, igre mogu postajati sve složenije.

2. Pravila igre: Pravila memory igara su vrlo jednostavna. Igra se obično sastoji od seta kartica koje su postavljene licem prema dolje. Cilj igre je pronaći parove. U svakom potezu, dijete okreće dvije karte. Ako su karte par, ostavljaju se okrenute, a ako nisu, vraćaju se na početni položaj.

3. Počnite s manjim setovima: Počnite s manjim setovima kartica. Kako dijete postaje vještije, možete povećavati broj kartica.

4. Postupno povećavajte složenost: Kako dijete napreduje, postupno povećavajte složenost igara. Možete dodati više parova, uvesti igre s više od dva identična elementa ili koristiti igre koje zahtijevaju slijedno povezivanje.

5. Budite strpljivi: Važno je ostati strpljiv. Dajte mališanu vremena da razmišlja i donosi odluke.

6. Uključite igre u svakodnevne aktivnosti: Možete ih uključiti i u svakodnevne aktivnosti. Na primjer, možete zamoliti dijete da se sjeti popisa za kupovinu ili da poveže imena s ljudima koje poznaje.

7. Budite dosljedni: Dosljednost je ključna. Uključite ih svakoga dana, dovoljno je i samo 10 minuta.

Zapamtite, cilj nije samo pobjeda, već uživanje u igri i poticanje mentalnog razvoja vašeg djeteta...

 

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

 

1. Poboljšanje kognitivnih sposobnosti: Pomažu u razvoju kognitivnih sposobnosti. To uključuje memoriju, koncentraciju, pažnju, percepciju, razmišljanje i sposobnost rješavanja problema.

2. Razvijanje socijalnih vještina: Često uključuju interakciju s drugima, što razvija važne socijalne vještine poput dijeljenja, čekanja, taktičnosti i empatije.

3. Poticanje samopouzdanja:  One uče o strpljenju i upornosti, što je važna lekcija za život.

4. Zabava i učenje: One su odličan način da djeca uče dok se zabavljaju, što može potaknuti njihovu ljubav prema učenju.

5. Prilagodljivost i fleksibilnost: Mogu se prilagoditi različitim dobnim skupinama, interesima i razinama vještina. Mogu se igrati samostalno, u paru ili u grupi.

 

Naš top 3 odabir

Nakon dugogodišnjeg rada s djecom i korištenja brojnih igara ovo je naš topli prijedlog. Svaka od ovih igara je posebna i maksimalno prilagođena za igru i učenje.

 

Memory igra - Povrtni vrt

KUPI ODMAH

Pronađi par

KUPI ODMAH

Memo farma

KUPI ODMAH

 

Tekstovi koji bi te mogli zanimati:

- Učenje hrvatske abecede

- Genijalne magnetne STEM pločice za djecu 

- Trikovi za učenje tablice množenja

- Sve tajne kinetičkog pijeska

 

Zaključak

Uz pravu dozu zabave i izazova, memory igre su neprocjenjiv alat za poticanje intelektualnog i socijalnog razvoja djece. Ne propustite priliku da kroz ove igre poduprete dječji rast i razvoj, dok se istovremeno stvaraju dragocjene obiteljske uspomene.

Najnovije

Hrvatska abeceda - kako je približiti djeci?

Hrvatska abeceda predstavlja temelj hrvatskog jezika. Zaronite u svijet 30 slova koja oblikuju bogat..

Memory igre za djecu - 5 razloga zašto ih koristiti

Memory igre za djecu - alat za razvoj dječjeg mozga. Saznaj 5 razloga zašto ih koristiti u igri i uč..

Osnovne boje - kako boje oblikuju naš život?

Upoznajte osnovne boje - primarne i sekundarne boje koje čine temelj svijeta boja. Otkrijte njihovo ..

Slonovi - uvod u fascinantni svijet divovskih sisavaca

Zabavite se s djecom uz edukativne igre o slonovima. Naučite, igrajte se i razvijajte vještine uz na..

Zbrajanja i oduzimanja do 5 - razvijanje predmatematičkih vještina

Učenje zbrajanja i oduzimanja do 5 nikada nije bilo zabavnije! Otkrijte razne metode i aktivnosti za..